söndag 20 februari 2011

Kalla handen...


Det blev nog kalla handen när det gäller min insändare om dopet. En insändare brukar väl komma in relativt snart om den kommer in alls . UNT kanske har extra stort behov av att hålla sig på god fot med Svenska kyrkan - ärkebiskopssäte och allt. Men - men skulle den komma in efter detta inlägg så får jag väl be om ursäkt och skämmas lite......  

Det sägs att vi lever i en av världens mest sekulariserade länder. Ändå är det
ganska känsligt med raka ifrågasättanden när det gäller religion. 
Svenska kyrkan har väl en hel del förflutet att göra upp med. Därför borde de gå före nu och verkligen visa att de respekterar individen och individens fria val.

Fortfarande har inte navelsträngen lossats mellan samhällets institutioner och Svenska kyrkan. Riksdagen börjar sitt arbetsår med en gudstjänst. Tingspredikan förekommer också fortfarande och vi känner ju till alla diskussioner om skolavslutningar..... 
Det var först på 1950-talet som det blev tillåtet att lämna Svenska kyrkan utan motivering. En motivering som från 1860 accepterades var medlemskap i annat av staten godkänt samfund. 1970 upphävdes lagen om hädelse.
Fram till mitten av 1800-talet var det förbjudet att på ett självständigt sätt utöva religion och samla folk till andakter i hemmen. Frikyrkorörelsen blev en revolt mot Svenska kyrkan men den frihet man begärde för samfundet gällde  inte för individen inom de fria samfunden. Svenska kyrkan har senare framstått som den liberala och tillåtande..... man känner igen mönstret i diktaturer - de som gör revolt blir själva diktatorer.

Men egentligen kan man nog tacka frikyrkorna för sekulariseringen. Ju fler olika samfund - desto svårare att hålla greppet om folket.