tisdag 23 juni 2015

Nu är den upphaussade sommar´n här...

 
Nu är den upphaussade sommar'n här - dock ofrånkomligt svekfull!

Inte är det lätt. På vintern gnäller folk över kyla och snö och vi är så identifierade med det moderna sättet att leva så vinterlandskapet är bara i vägen och betyder snöskottning och halt väglag, krockar och dikeskörningar och brutna armar och ben på osandade trottoarer.  På våren börjar man glädjas men längtar febrigt efter sommaren. Redan dagen efter midsommar hör man dock någon klaga på att vi går mot mörkare tider och på hösten blir folk deppiga över att sommaren är slut och de vackra höstfärgerna blidkar inte alla.
Vi får upphaussade förväntningar inför dessa stackars sommarmånader och fan ta meteorologerna om de inte har nåt vackert sommarväder att komma med. Folk får panik och söker efter solresor när vår egen nordiska sommar gör bort sig.  Och får vi "vackert väder" och temperaturen börjar närma sig 30 så går vi och flämtar i värmen och tycker inte alltid det är så ljuvligt.
Jag som har en reumatisk sjukdom känner av lågtrycken och får lite mer ont - precis som Anna Maria Lenngrens grevinna har jag "ben som spår väder" och lite andra kroppsdelar också.  Men ändå känner jag en viss motvilja med tanke på högtryck och värme för då har jag kanske inte så mycket värk men blir totalt utmattad och utslagen och livrädd för att vistas i solen och går och stryker utefter skuggsidan på  husväggar när jag är ute och går. Men efter att ha varit med på några sidor för reumatiker förstår jag att det inte kan vara lätt för nån vädergud att göra alla glada. En del mår jättebra av värme och en del får ångest inför tanken att värmen ska komma. 
Jag värderar alla årstider, åtminstone på ett estetiskt plan. Så trist det skulle vara med grönska året om och  bara nån liten regnperiod istället för vinter! Alla årstider har sina landskap och sin skönhet fast det kanske är liite svårare att se det estetiska i en snöfri decemberdag vid midvintersolståndet. Men ju äldre och skröpligare man blir ju mer påverkad blir man av väder och ljus/mörker.
 När mår man som bäst? Få se nu: En vinterdag med  -5 grader och sol och snö? En tidig vårdag när det är lite varmt och skönt innan björkpollensäsongen börjar?  En vacker sensommardag eller tidig höst med sol och lagom varmt och hög, klar luft? Svårt att välja men de är inte långa de där perioderna när allt är perfekt. Men vem har sagt att det ska vara perfekt? Perfekt är det bara i idévärlden enligt Platon.